Cresterea si Imperecherea Matcilor Buckfast

Crestere si Imperechere Matci Buckfast

Una dintre laturile esentiale ale activității apicole o reprezinta creșterea mătcilor, obligatorie pentru orice stupina.
Materialul biologic pentru matci Buckfast a fost achiziționat in trecut de la cele mai de notorietate crescătorii de mătci din Europa si a fost ameliorat de noi prin selectie si inseminari instrumentale pentru a fi adaptat la conditiile pedo-climatice ale Romaniei.
Astfel, pentru a va putea pune la dispozitie la rândul nostru un material biologic de calitate, controlul si dirijarea împerecherilor sunt aspecte providențiale.
Pentru matcile Buckfast produse de noi garantam imperecherea controlata (cu trântori Buckfast din colonii tată).

Pentru a fi siguri de controlul impeecherilor, pe lângă studierea minuțioasa a distantelor, am efectuat și testul suprem, acela al reginelor virgine. Astfel, am plasat la locația izolata un număr de 20 de nuclee de împerechere cu regine Buckfast virgine, având grija ca în nuclee sa nu transportam nici un trântor, astfel ca toate albinele au fost ”cernute” printr-o gratie hanneman.

Confirmarea ca în zona nu sunt trântori indigeni sau de la roiuri salbatice a venit la 20 de zile după, când mătcile Buckfast erau încă virgine, deși vremea a fost propice pentru împerecheri.
In proximitatea statiei de împerecheri avem in jur de 450 de colonii cu mătci care provin din reproducători Buckfast F0 cu performante extraordinare.

Este binecunoscut faptul că pentru a obține o albină de producție performanta este nevoie o diversitate de trântori. Astfel, coloniile Tată (crescatoare de trantori) conțin fiice din urmatoarele linii:

  • IN 146 – http://perso.unamur.be/~jvandyck/homage/elver/pedgr/ped_IN_2011.html
  • IN 208 – http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homage/elver/reines/IN208.12.html
  • IN 117 – http://perso.unamur.be/~jvandyck/homage/elver/pedgr/ped_IN_2014.html
  • IN 228 – http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homage/elver/reines/IN228.13.html
  • IN 194 – http://perso.unamur.be/~jvandyck/homage/elver/pedgr/ped_IN_2016.html
  • MKN S10 – http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homage/elver/reines/S10(MKN).13.html
  • MKK B33 – http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homage/elver/reines/B33(MKK).12.html

 

Luând în calcul numărul necesar de trântori aferent imperecheii unei regine, din literatura de specialitate, noi ajungem sa avem de 20 de ori mai mult. (cca 1 milion de trântori în stație pe perioada desfasurarii împerecherilor). Facem acest efort pentru a neutraliza riscul apariției trantorilor de la roii sălbatici ce ar putea pătrunde în zona stației de împerecheri.
Omogenitatea coloritului albinelor ce rezulta din matcile noastre atesta controlul imperecherilor.

Aceste colonii au menirea de a produce și găzdui trântori pe toată perioada împerecherilor. Hrana pe care o administram din abundenta face ca mătcile sa oua ramele de trântor din aceste colonie pana târziu, iar albinele sa nu elimine sau sa limiteze numarul de trantori. In plus, înființam noi colonii gazda, după metoda prezentata mai jos.

Click aici pentru a vedea cum crestem si menținem trântorii în coloniile de albine

Cresterea Matcilor Buckfast

In timp am probat majoritatea metodelor de transvazare fără a remarca vreuna în mod special. In schimb, credem ca asigurarea hranii de calitate și din abundenta pentru coloniile puternice care participa la acest proces, sunt elementele cele mai importante pentru obținerea unor exemplare de excepție.
Efectuam asadar transvazai simple, având grija ca vârsta larvelor sa fie optima.

 

După transvazare, aceste larve vor fi preluate de startere cu o densitate mare de albina tanara și hrănite deasemenea cu proteina și hrana energetica.
După o zi, botcile luate în lucru de catre albine sunt introduse în finisori și lăsate acolo pana la căpăcire. Pentru producerea de botci de calitate, care sa permită stocarea unei cantități mare de lăptișor de matca, finisorii sunt hrăniți la rândul lor încontinuu cu proteina și hrana energetica.

După căpacire, aceste botci sunt introduse in incubatoare și scoase înainte sau după eclozionarea matcilor virgine, după caz.

După împerechere, mătcile Buckfast vor fi ținute în continuare in nuclee pana cand vor avea propriul puiet capacit si vor fi transmise catre clienti numai dupa ce vor fi suficient de mature pentru a fi acceptate cu usurinta de noile colonii.

Livrarea matcilor Buckfast se va face în cuști speciale de transport cu albine insotitoare și va dura 24 de ore.

Rezerva Matci Buckfast Imperecheate Controlat sau Inseminate Artificial